river views, new 1st floor, como

 

2012 SYDNEY BUILDING DESIGNERS AWARDS, COMMENDATION 

Alterations and additions including new first floor, deck and pool design over steep site above the Georges River in Bushfire Flame Zone.

The original dwelling is a 1960's Pettit+Sevitt split-level home with some great cathedral ceilings and clerestory windows, but, also with small room sizes and the laundry having the best view of the Georges River below.

The design aim was to modernise the dwelling taking advantage and inspiration from the better features of the existing dwelling. The result is an expanded Living/Dining zone that connects with the view, the pool and rear yard, a first floor main bedroom with ensuite, walk-in and study. The bedroom and ensuite both open out to a balcony amongst the trees. A twin butterfly roof design, mirroring existing roof pitches, was utilised to open up the northern facade to the winter sun and the views with deep eave canitlevers eliminating the need for support posts that would otherwise obstruct the views. The original clerestory window detail was reconstructed to expand the glazed area becoming a feature to the new open timber stairs and allowing light to the rear of the dwelling.